Relatia dintre ratiune si credinta - Iosif Ton

In jos

Relatia dintre ratiune si credinta - Iosif Ton

Mesaj Scris de David la data de Vin Oct 17, 2008 10:23 am

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii române, raţiunea este facultatea omului de a cunoaşte, de a gândi logic, de a înţelege şi de a sesiza sensul şi legăturile fenomenelor.

Tot după acelaşi Dicţionar, credinţa este faptul de a crede adevărul unui lucru. Observaţi că acest dicţionar explică credinţa printr-o tautologie: „credinţa este faptul de a crede". Să nu-i judecăm prea sever pe autorii acestui dicţionar: credinţa este un proces care se petrece în interiorul gândirii noastre, care este dificil de definit în câteva cuvinte. Dar chiar dacă nu este uşor de definit, fenomenul credinţei poate fi analizat şi poate fi înţeles.

Credinţa începe ca o relaţie interumană: părinţii îi spun copilului tot felul de lucruri, iar copilul îi crede, adică el ia comunicările lor ca fiind adevărate. Copilul îi crede pe părinţii lui. El crede că toate comunicările lor corespund realităţii. A crede înseamnă a considera că există o concordanţă între comunicare şi realitatea comunicată. Cele două corespund.


continuarea aici: http://studenticrestini.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=1

_________________
I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else.
C. S. Lewis
avatar
David
incepator
incepator

Mesaje : 31
Data de înscriere : 02/10/2008
Varsta : 30
Localizare : Cisnadie

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum